Novi, jubilarni – 30. broj časopisa „Pozorište“ izašao je iz štampe. U sadržaju te specijalizovane publikacije možete pročitati bilješke, osvrte, intervjue i eseje iz oblasti dramske umjetnosti, teatrologije, filma i književnosti. Časopis u elektronskom izdanju možete pronaći  na ovom sajtu, u linku Izdavačka djelatnost  - časopis Pozorište, (Pozorište br 30, pdf), ili na kraju teksta ove najave.

U ovom jubilarnom broju, teatrloškim naslovima dajemo presjek pozorišnih dešavanja na prostoru današnje Crne Gore, počev od antičkog teatra, preko oblika tzv. „narodnog glumovanja“, osnivanja pozorišnih trupa i prvih profesionalnih pozorišta  do savremenog teatra. O tome najbolje svjedoče kazivanja teatrografa Luke I. Milunovića, izvodi iz sadržaja knjige „Crnogorci na sceni“, akademika Sretena Perovića i rukopisi Marije Čolpe i Milorada Boškovića, koji u osvrtu na savremenu dramu i dramske umjetnike ilustruju noviji period pozorišnog stvaralaštva.

U sadržaju novog broja su i tekstovi o najnovjim projektima sa crnogorske pozorišne scene, kao i dramskim djelima koji su u postprodukciji ostvarili zapažene festivalske nasupe i osvojili prestižne nagrade, reprezentujući tako na najbolji način nacionalnu kulturu i njenu baštinu.

U susret nekim novim pričama, ali i sjećanjima, čekamo Vas na istoj, novoj – staroj adresi: Nikšićko pozorište, Trg Save Kovačevića, br. 5

Pozoriste br. 30

 

Slavojka Marojević

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

 

Go to top