Zbog pandemije koronavirusa, pozorišta za djecu i mlade prvi put dočekuju svoj Dan - 20. mart bez publike, jer su zatvorena u velikom dijelu svijeta. Pripremljeni su alternativni - virtuelni programi, ali su tradicionalno upućene poruke Asitež (ASSITEJ) zajednice, kojima se ističe značaj pozorišne umjetnosti u životu najmlađe publike, ali i kreativnosti u novonastalim uslovima izolacije.

Predsjednica ASSITEJ International Ivet Hardi (Yvette Hardie) i ovogodišnji gost po pozivu Joši Oida (Yoshi), glumac, reditelj i pisac, uputili su tradicionalne poruke u ime svjetske zajednice pozorišta za djecu i mlade.

 

Ivet Hardi uputila je i posebnu poruku povodom krize izazvane pandemijom koronavirusa, a Asitež zajednica pokrenula je i posebnu stranu na  kojoj će na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade sabirati viralne priloge i svjedočenja o živosti lokalnih i globalne pozorišne scene u uslovima epidemiološke situacije.

Budući da je slogan ovogodišnje kampanje za Svetski dan pozorišta za djecu i mlade trebalo da bude: Odvedite dijete u pozorište!  Mnogo toga se u međuvremenu promijenilo, pa su pozorišta zatvorena i svi bi trebalo da ostanu kod kuće. Ivet Hardi posebno je pozvala na saosjećanje sa djecom koja nemaju roditelje, udobne kuće i mogućnosti da lakše prebrode novonastalu krizu. U ovakvim okolnostima, kako je istakla, potrebno je da se okrenemo kvalitetu koji pozorište (i druge oblasti umjetnosti) može da kultiviše u nama, a to su saosjećanje i empatija.

„Više nego ikada, potrebno je da mislimo na naše komšije, naše zajednice i one koji imaju najmanje. Potrebno je da usmerimo energiju i napore na ono što je razumno, što je brižno, što je adekvatno u našim uslovima i situacijama - gde god da smo”, poručila je Ivet Hardi.

Go to top