Gostovanjem ansambla predstave „Gospodska krv“ u pljevaljskom Centru za kulturu, Nikšićko pozorište otvara sadržajan novemarski repertoar, koji će proteći u znaku XVI „Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2019“. Predstavu iz najnovije produkcije za večernju scenu, Nikšićko pozorište će izvesti pred publikom u Pljevljima u četvrtak, 7. novembra, sa počtkom u 20 sati. „Gospodska krv“ rađena je po tekstu Nikšićanina Marka Kavaje, u adaptaciji i režiji Slobodana Marunovića, barda crnogorskog glumišta.

Ovu komediju, poznati crnogorski dramski pisac i publicista, Marko Kavaja napisao je 1958. godine. Tekst je pisan u Molijerevskom duhu. Kao oličenje realnog i iskrenog, tekst je svrstana u komediju del arte. Režiser je uloge povjerio mladim crnogorskim, afirmisanim glumcima: Nikoli VasiljevićuAni VučkovićDušanu KovačevićuJeleni Nenezić RakočevićJovanu DabovićuSlavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Zanimljiva i slikovita scenografija je autorsko djelo Aleksandra Saše Vukotića, dok kostimografiju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor. Lekturu potpisuje glumac Danilo Čelebić.

krv1

Komedija "Gospodska krv" preispituje lica i naličja pojedinca i zajednice

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl Nikšićkog pozorišta je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao.

Vještinom glume, akteri dokazuju da komedija kao žanr može da opije gledaoca i da ga nesvjesno uvuče u preispitivanje lica i naličja, kako svijesti i savjesti pojedinca, tako i zajednice u kojoj živi. U tome su, bez izuzetka, uspjeli glumci „Gospodske krvi“, braneći svoje likove onako kako to samo dramski stvaraoci mogu poželjeti u svojim karijerama. 

Gostovanje u Pljevljima je drugo izvođenje ovog komada van matične scene (prvo gostovanje bilo je 28.10.u Danilovgradu), a četvrto igranje od premijere koja je na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta održana 18. septembra. 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top