Nikšićko pozorište sa predstavom „Gospodska krv“ (najnovija produkcija za večernju scenu), večeras (ponedjeljak, 28. oktobar) sa početkom u 19 sati gostuje u danilovgradskom Centru za kulturu. „Gospodska krv“ je komedija nastala 1958. godine iz pera poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje. Tekst je pisan je u molijerevskom duhu, a kao oličenje realnog i iskrenog svrstana je u komediju del arte. Režiju potpisuje Slobodan Marunović, bard crnogorskog glumišta, koji je uloge povjerio mladim crnogorskim, afirmisanim glumcima: Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Zanimljiva i slikovita scenograija je autorsko djelo Aleksandra Saše Vukotića, dok kostimografiju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor. Lekturu potpisuje glumac Danilo Čelebić.

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl Nikšićkog pozorišta je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao.

 

krv2

 "Gospodska krv" (tekst Nikola Kavaja, adaptacija i režija Slobodan Marunović)

Vještinom glume, akteri dokazuju da komedija kao žanr može da opije gledaoca i da ga nesvjesno uvuče u preispitivanje lica i naličja, kako svijesti i savjesti pojedinca, tako i zajednice u kojoj živi. U tome su, bez izuzetka, uspjeli glumci „Gospodske krvi“, braneći svoje likove onako kako to samo dramski stvaraoci mogu poželjeti u svojim karijerama.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

 

Go to top