U okviru jubilarnog – petog (V) izdanja Evropskog filmskog festivala, u Nikšićkom pozorištu, večeras će biti prikazana dva filma: „Krvavo mlijeko“ (18 h) i „Tišina drugih“ (20 h). Ulaz je besplatan.

Francuski film „Krvavo mlijeko“ na repertoaru je u 18 sati. Tu filmsku dramu režirao je Hubert Charuel , a uloge tumače: Swann ArlaudSara GiraudeauIsabelle Candelier. Pjer je tridesetogodišnji mljekar kome se život vrti oko farme koju je naslijedio, sestre veterinarke, roditelja i krava. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer uviđa da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Drugi film sa današnjeg repertoara Festivala je „Tišina drugih". Ta dokumentarna drama je špansko-američkog porijekla, u režiji Almudena Carracedo i Robert Bahar. Uloge tumače: María Martín, José María Galante, Carlos Slepoy.

„Tišina drugih” otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan-danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživjele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovječnosti. Prikazuje zemlju koja je i dalje podijeljena poslije četiri decenije demokratije. 

Go to top