Vrhunski glumački artizam, inventivna režija, vješto upakovana muzika i senzibilno odrađeni ambijentalni likovni elementi, večeras su na premijeri komedije „Gospodska krv“ u Nikšićkom pozorištu publiku „digli publiku na noge“. Frenetičnim aplauzom, glumci su nekolika puta vraćani na bis, a burno su pozdravljeni reditelj Slobodan Marunović i autor muzike Slobodan Kovačević. Predpremijernim i premijernim izvođenjem ovog teksta Nikole Kavaje, potvrđena je producentska najava da će ova predstava u aktuelnoj sezoni, ako ne i duže, biti posebno osvježenje ne samo nikšićke, već i crnogorske pozorišne scene. Nikšićko pozorište, bez sumnje, iz sopstvene produkcije dobilo je predstavu koja će puniti pozorišne sale i biti kvalitetan reprezent bez obzira da li će ona biti izvođena u sklopu redovnih teatarskih repertoara, ili će biti selektovana za pozorišne festivale u zemlji i regionu.

Ni kratak rok za inscenaciju ovog komada nije uticao na autorski tim i glumački ansambl „Gospodske krvi“ da dođu do kvlitetnih rješenja, koja su rezultirala pozorišnom atmosferom pred kojom zastaje dah. Komad od početka do kraja ostavlja utisak da pozorište zaista može da promijeni svijest, stavove i mišljenja pojedinca, ali i kolektivnog poimanja realnosti.

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao. Vještinom glume, akteri su pokazali da komedija kao žanr može da opije gledaoca i da ga nesvjesno uvuče u preispitivanje lica i naličja, kako svijesti i savjesti pojedinca, tako i zajednice u kojoj živi. U tome su, bez izuzetka, uspjeli glumci „Gospodske krvi“, braneći svoje likove onako kako to samo dramski stvaraoci mogu poželjeti u svojim karijerama.

krv1

"Gospodska krv", komedija del arte pred kojom zastaje dah                                                                                                          

Tako je glumac Nikola Vasiljević tumačeći glavni lik (Krcun), vjerno dočarao piščevu poetiku i rediteljska rješenja da je publika polušapatom proživljavala njegovu nezavidnu situaciju. Takvo čitanje drame nije odraz neobrazovanosti publike. Naprotiv! To je još jedna potvrda da nikšićka probirljiva publika i te kako osjeti čar igre koja može dovesti gledaoca do pozorišne pojavnosti u kojoj on, svjesno ili nesvjesno, a pod uticajem umjeća glume, postaje na neki način glumčev partner. Vasiljević je svojim izrazom u tome uspio, jer je publiku vješto uvukao u život glavnog lika koji zbog tuđeg licemjerja i sopstvene pohlepe na kraju postaje žrtva, jer komad ostavlja otvoreno pitanje da li mu bijeg u Ameriku, riješio zamršene životne situacije. Ana Vučković koja tumači lik Itane, Krcunove supruge, potvrdila je svoj artizam već prepoznat u njenim dosadašnjim angažmanima na crnogorskim scenama. Njena energičnost jednostavno plijeni na sceni, tako da ova glumica bez obzira na ulogu koja joj se dodijeli, ona je originalno i vješto iznese. Posebno upečatljiv izraz je gluma mladog Stevana Vukovića, koji je pokazao da na sceni nema malih i velikih uloga, već da ima samo malih i velikih glumaca. Tumačeći epizodnu ulogu Pušelje, fantastičnom artikulacijom i scenskim pokretom, Vuković je cijelom komadu dao posebnu boju, po kojoj će ga publika dugo pamtiti. Dušan Kovačević i Jelena Nenezić Rakočević svojim prepoznatljivim artizmom priču su obojili posobnim šarmom, u čemu su ih pratili Slavko Kalezić I Jovan dabović. Kalezić je treptajem oka, gestikulacijama i gegovima nagovještavao situacije. Jovan Dabović je raskošnošću svoga glasa i prefinjenim scenskim pokretima na sugestivan način uklopio posljednje kockice mozaika komedije del arte Marka Kavaje, u rediteljskom rukopisu Slobodana Marunovića.

Autorki ovog teksta ostaje samo da sa čitaocem ovog osvrta podijeli utisak o fantastičnoj atmosferi u kojoj se “Gospodska krv” pripremala, pod nadzorom autorskog tima, u kojem su pored Marunovića bili: Aleksandar Saša Vukotić, scenograf, Ljiljana Petrović, kostimografkinja, autor muzike Slobodan Kovačević i lektor Danilo Čelebić. Ne bi trebalo izostaviti ni pomoćno stručno osoblje Nikšićkog pozorišta koje je u svakom trenutku bilo na usluzi dramskim umjetnicima i na visini povjerenih zadataka u realizaciji ovog projekta za Večernju scenu.

 

 

S. Marojević

Go to top