Nikšićko pozorište predstaviće se sjutra veče pljevaljskoj publici sa izložbom „Crnogorska pozorišna povijest“. Izložba će biti otvorena u Galeriji „Vitomir Srbljanović“, sa početkom u 20 sati. Ovu izložbu Pozorište organizuje u okviru „Nikšićke kulturne scene“, u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja i pljevaljskom Galerijom.

O postavci izložbe govoriće autorka projekta Slavojka Marojević, a izložbu će otvoriti sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja, Emina Salihović. Kao prateći dio programa biće upriličen kratak audio insert iz obnovljene predstave „Šarana“, J. J. Zmaja, prvog pozorišnog komada koji je premijerno izvela grupa pljevaljskih diletanata (glumaca), 1897. godine.

 

ipljevlja1

Plakat izložbe u Pljevljima

 

Postavka izložbe „Crnogorska pozorišna povijest“, na trinaest panoa (narativno-fotografske forme) faktografskom metodom prezentuje razvoj pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori kroz vjekove. Pripremu i realizaciju ovog projekta podržalo je Ministarstvo kultureu kontekstu prioriteta razvoja crnogorske kulture, legitimišući ga ne samo kao poseban, već i kao veoma značajan.

 

iylozba1

Detalj postavke izložbe u centralnom foajeu Nikšićkog pozorišta / maj 2019.

 

Nakon Pljevalja, izložba o viševjekovnom pozorišnom trajanju na crnogorskim prostorima, kreće na nove lokacije. U avgustu je planirano da se izložba organizuje u tri crnogorska grada: Cetinje (Kraljevsko pozorište Zetski dom), Tivat (Centar za kulturu) i Bar (Centar za kulturu). U oktobru će ovu postavku vidjeti i podgorička publika.

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

 

 

Go to top