Sa izložbom „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, Nikšićko pozorište otvoriće program 49. Festivala dramskih ametera Crne Gore, koji će biti održan u Bijelom Polju od 10. do 14. juna. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 10. juna, u 18 sati i 30 minuta, u Galeriji Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“. Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“ je prateći segment programa 49. Festivala dramskih ametera Crne Gore, najstarijeg pozorišnog Festivala u Crnoj Gori. Pored autorke, o kulturološkom značaju postavke govoriće dramski umjetnik Dragiša Simović, koji je predsjednik Savjeta ovogodišnjeg izdanja Festivala u Bijelom Polju. Na repertoaru bjelopoljskog Festivala, po odluci selektora Izeta Mulabegovića je dvanaest predstava, od kojih su jedanaest u konkurenciji za nagrade. U Žiriju Festivala su: Blagota Eraković, Božo Koprivica i Mirko Vlahović.

Izložba „Crnogorska pozorišna povijest“ je jedan od naslova sa kojima je Nikšićko pozorište obilježilo važan jubilej – 135 godina nikšićke teatarske tradicije, koji se ujedno može posmatrati i jubilejom crnogorskog kontinuiranog pozorišnog stvaralaštva, budući da je 1884. godine na Cetinju 2. januara izvedena „Balkanska carica“, Nikole I, a mjesec i po kasnije (16. februara) u Nikšiću je premijerno igrana „Slobodarka“, Manojla Đorđevića Prizrenca.

Taj projekat je Nikšićko pozorište realizovalo uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore koje je u kontekstu prioriteta razvoja crnogorske kulture, izložbu legitimisalo kao poseban i značajan doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti pozorišne umjetnosti.

 

iylozba1

 

"Crnogorska pozorišna povijest" u foajeu Nikšićkog pozorišta 

 

Na trinaest (13) panoa, riječju i i fotografijom, faktografski je prezentovan razvoj dramske umjetnosti u Crnoj Gori od: antike, srednjeg i novog vijeka, do savremenog doba. Izložba je rađena tako da svaki pano pojedinačno predstavlja priču za sebe, odnosno priču o pozorišnom stvaralaštvu grada koji je predstavljen. Ti panoi, sa druge strane, predstavljaju jedinstvenu cjelinu koja govori o bogatstvu pozorišnog života na crnogorskim prostorima.

Dizajn postavke uradio je akademski slikar Darko Musić, a rukopise i fotografije je grafički obradio Ranko Radulović.

Nakon Bijelog Polja, Nikšićko pozorište sa ovom postavkom seli se u Pljevlja, gdje će tamošnja publika krajem juna imati priliku da se upozna sa razvojem dramske umjetnosti u Crnoj Gori kroz vjekove. Izložba će biti prezentovana i na festivalima u gradovima na crnogorskom primorju, a početkom septembra njena privremena adresa će biti u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" na Cetinju. Izložbu će u drugoj polovini ove godine imati priliku da odgleda i podgorička publika. 

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

 

 

Go to top