Muzičko – poetsko veče Marinka Pavićevića biće održano u sali Nikšićkog pozorišta, u ponedjeljak, 22. aprila, sa početkom u 20 sati. Veče je posvećeno jubileju - 40. godina od prvog soliskičkog koncerta Pavićevića u nikšićkom bioskopu „Kultura“ – 1979. godine. Pored Pavićevića, u programu će učestvovati književnici: Blagota Mitrić, Milica Aranitović Papović, Jovan Drašković, dramski umjetnik Miro Nikolić i guslar Rajko Radović. Cijena ulaznice je tri (3) eura i biće u prodaji  na biletarnici Pozorišta, od petka, 19. aprila do termina izvođenja muzičko-poetske večeri, od10 do 20 sati.

Marinko Pavićević je jedan od najpoznatijih crnogorskih kantautora. Na sceni traje četrdeset godina, sa gitarom i stihovima. Pavićević je multimedijalni umjetnik: kantautor, šansonjer, pjesnik, kompozitor, slikar, a bio je muzički urednik i voditelj u Radiju Crne Gore. Za njega je književnik Baćo Mitrić rekao da je „crnogorski Arsen Dedić“. Učesnik je brojnih muzičkih festivala: Opatija 1986, MESAM 1992, Budva 1994. i 1996, Evrovizija, Ljubljana, 1998. godine. Na dječjim festivalima dobio je značajne nagrade i priznanja kao kompozitor I tekstopisac. Član je ,,Udruženja književnika Crne Gore “. Objavio sljedeće naslove: „Nebesko dno“, „Monahov talisman“, „Svetac bez oreola“, „Pečat pravednika“ i knjigu poezije i proze „Kruna od kamena“.

Jubilej svoje bogate karijere, Pavićević je želio da proslavi u rodnom gradu i da nikšićkoj publici predstavi svoje cjelokupno poetsko-muzičo stvaralaštvo. Ovaj multimedijalni nastup u sali Nikšićkog pozorišta, satkan je od više segmenata: audio snimci iz 1979.godine na kojima se osim njegovih kantautorskih pjesama nalaze i tonski zapisi stvaralaštva njemu dragih ljudi, koji su u umjetničkim prvim koracima, Pavićeviću nesebično dali podršku, kao mladom stvaraocu. To su: Sreten Mitrović, dramski i filmski umjetnik, zatim Milan Dugo Krivokapić, pjesnik i autentični humorista. Na tom prvom koncertu Pavićevića stihove je govorio i Miro Nikolić, dramski umjetnik. U toku večeri biće predstavljeno i Pavićevićevo književno stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na nedavno objavljenu trilogiju sonetnih vijenaca –,,Okušenik“, ,,Crnogorski oreol“ i ,,Gorčine Gorčinove. Publika će imati priliku da pored tog segmenta programa, uživa u minikoncertu, gdje će Pavićević, uz gitaru izvesti nekoliko kantautorskih ostvarenja (šansona). Iz knjige aforizama ,,Humoroidi na mozgu“, prezentovaće desetak aforizama iz ove nagrađene knjige na Festivalu humora u Danilovgradu, (proglašena najboljom knjigom aforizama za 2016-2017. godine).

Go to top