Dodjelom prestižnih glumačkih nagrada u Nikšićkom pozorištu je 2. decembra završen XV „Međunarodni festival glumca Nikšić 2018“. Nagrade je glumcima uručila i Festival proglasila zatvorenim potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević. U čast nagrađenih izvedena je predstava iz produkcije Nikšićkog pozorišta - „Crna kutija“, nastala po tekstu Ane Đorđević, u režiji Gorana Bulajića.

Tekst Odluke Žirija možete pročitati u nastavku, kao i biltene Festivala (PDF):

U Odluci Žirija, koju je saopštio reditelj Balogota Eraković, predsjednik Žirija, navodi se:

Žiri XV „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2018“ je imao čast da u konkurenciji za nagrade vidi šest izuzetnih predstava u kojima su se istakli različiti glumački stilovi i artistička rješenja, koji su na publiku ostavili izuzetan utisak. Žiri ističe i izuzetan i rafiniran odnos nikšićke publike koji je ne samo posjetom, nego i izuzetno kvalitetnim osjećajem za pozorišni čin, znao da nagradi kako i pojedine scene u predstavama, tako i na kraju svaku predstavu pojedinačno.

Bogatsvo glumačkog izraza učinilo je da žiri bude kako oduševljen ovogodišnjim Festivalom, tako i u velikim dilemama kada su nijanse odlučivale o dobitnicima ovogodišnjih nagrada. Međutim, poslije plodne diskusije, sve nagrade koje ćete sada čuti su donesene jednoglasno. Nagrade se sastoje od namjenski urađene plakete i simboličnog novčanog iznosa.

NAGRADE 15. „MEĐUNARODNOG FESTIVALA GLUMCA – NIKŠIĆ 2018“:

-         

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU DUBRAVKA DRAKIĆ ZA ULOGU PENELOPE U PREDSTAVI PENELOPIJADA.

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU AMAR BUKVIĆ ZA ULOGU U PREDSTAVI KAKO MISLIŠ MENE NEMA?!

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJU EPIZODNU ŽENSKU ULOGU ANGELA NAUMOSKA ZA ULOGU GOSPOĐICE U PREDSTAVI „LJUBAVNE POZE ISTORIJE“

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJU EPIZODNU MUŠKU ULOGU ZORAN IVANOSKI ZA ULOGU MAJSTORA U PREDSTAVI „LJUBAVNE POZE ISTORIJE“

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJI PARTNERSKI ODNOS NA SCENI PREDSTAVI „KAKO MISLIŠ MENE NEMA?!“, TEATRA EXIT IZ ZAGREBA

-          GRAND PRIX ZA NAJBOLJU KOLEKTIVNU IGRU ANSAMBLU PREDSTAVE „LJUBAVNE POZE ISTORIJE“, TEATRA „VOJDAN ČERNODRINSKI“ IZ PRILEPA

 

                                                                                              Žiri Festivala:

                                                                                            Blagota Eraković, predsjednik

                                                                                                       

                                                                                          Ana Vujošević, član

                                                                                             Nikola Vasiljević, član

 

Nakon što su laureatima nagrade uručene, potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, uz čestitke nagrađenima podsjetila da je Nikšić prethodnih dana bio domaćin XV po redu Međunarodnom festivalu glumca.

„Šest večeri zaredom publika je pratila kreacije glumaca u žanrovski raznolikom mozaiku pozorišnih predstava. Ipak, zajednička nit bio je glumac i njegova kreacija. Zahvalnost publici uz obećenje da već sjutra kreću planovi za sledeći, XVI Festival glumca“, rekla je Nikčević, proglašavajući ovogodišnju smotru glume zatvorenom.

U čast nagrađenih, izvedena je predstava „Crna kutija“ iz produkcije Nikšićkog pozorišta, nastala po tekstu Ane Đorđević, u režiji Gorana Bulajića.

_____________________________________________________________________

BILTENI FESTIVALA:

Bilten br 1 

Bilten br 2

Bilten br 3 

Bilten br 4

Bilten br 5

Bilten br 6

Bilten br 7

 

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

Go to top