Nikšićko pozorište objavljuje Javni poziv za učešće na XVII „Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2020“. Poziv je otvoren od 01. marta i trajaće do 15. septembra, 2020. godine. Obrazac prijave u PDF i uslove prijave možete pronaći u drugom dijelu ovog teksta.

Opširnije...

Svjetski dan pozorišta - 27. mart tradicionalno se obilježava u svim pozorištima u svijetu. Na taj dan u teatrima širom planete čita se poruka koju napiše, po pozivu, neko od istaknutih umjetnika.  Od 1972. godine ova poruka prevedodi se na jezike svijeta, putuje u sve krajeve gdje umjetnost živi, a šalje je Internacionalni teatarski institut. Poruka ITI-ja čitala se u Crnoj Gori svake godine. Osnivanjem ITI Montenegro, Crna Gora je prošle godine uvršćena na mapu Internacionalnog teatarskog instituta i tako je zvanično postala dio ove prestižne i najveće teatarske mreže, osnovane1948. godine. U svijetu ITI ima oko 100 svojih centara, a sjedište  ITI Montenegro je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Kako je Internacionalni teatarski institut nastao upravo nakon stradanja u Drugom svjetskom ratu, a sa ciljem da učestvuje u obnovi svijeta kroz pozorišnu umjetnost, iz Internacionalnog teatarskog instituta zbog pandemije koronavirusa poručuju nam da je, u okolnostima koje su zadesile cijeli svijet,  ove godine posebno važno proslaviti Svjetski dan pozorišta, na način kako je to u ovom trenutku moguće. Nikšićko pozorište instaliranjem poruke Šahida Nadima, dramskog pisca iz Pakistana na web stranici i društvenim mrežama pridružuje se globalnoj teatarskoj mreži.  

Poruka Šahida Nadima, dramskog pisca iz Pakistana povodom Svjetskog dana pozorišta 2020.

Opširnije...

Nikšićko pozorišđte u cilju sprovođenja novih mjera zaštite od koronavirusa, koje je predložio Institut za javno zdravlje a, u skladu sa Obavještenjem Ministarstva kulture (br. 01-082/20-883) obustavilo je realizaciju programskih aktivnosti (pozorišne predstave, filmove, izložbe i koncerte) koja uključuju javna okupljanja.

Obustava aktivnosti sprovodiće se do daljnjeg, u skladu sa instrukcijama Instituta za javno zdravlje. 

O nastavku programskih aktivnosti u Nikšićkom pozorištu, javnost i publika će biti blagovremeno obaviješteni.

 

U prilogu Obavještenje Ministarstva kulture Crne Gore (PDF):

  Obavjestenje

 

Zbog pandemije koronavirusa, pozorišta za djecu i mlade prvi put dočekuju svoj Dan - 20. mart bez publike, jer su zatvorena u velikom dijelu svijeta. Pripremljeni su alternativni - virtuelni programi, ali su tradicionalno upućene poruke Asitež (ASSITEJ) zajednice, kojima se ističe značaj pozorišne umjetnosti u životu najmlađe publike, ali i kreativnosti u novonastalim uslovima izolacije.

Predsjednica ASSITEJ International Ivet Hardi (Yvette Hardie) i ovogodišnji gost po pozivu Joši Oida (Yoshi), glumac, reditelj i pisac, uputili su tradicionalne poruke u ime svjetske zajednice pozorišta za djecu i mlade.

Opširnije...

Marovski repertoar Nikšićkog pozorišta proteći će u znaku obilježavanja dva planetarna pozorišna datuma: 20. mart - Svjetski dan pozorišta za djecu i mlede i 27. martSvjetski dan pozorišta. Na repertoaru je ukupno sedam (7) naslova, od čega su tri (3) pozorišne produkcije, dvije izložbe i po jedan filmski i muzički.

Opširnije...

Go to top